Radio 6 stopt toch…

Toen de UvA-vakgroep waar ik vertaalwetenschap had gestudeerd en na mijn afstuderen een aanstelling als promovenda kreeg, dreigde te worden opgeheven, protesteerde ik mee. Het gaf veel saamhorigheidsgevoel: samen dachten we met kracht van argumenten het tij te kunnen keren. Maar de plannen gingen ondanks alle protesten ‘gewoon’ door. Jaren later trof ik een beleidsmedewerker die bij de besluitvorming betrokken was geweest. Hij zei: ‘Tja, op een gegeven moment krijgen dingen een eigen dynamiek, hè.’ Ik was met stomheid geslagen.

Op dit moment heb ik hetzelfde gevoel. Van maart tot oktober 2015 hebben heel velen, luisteraars en musici, met argumenten én vanuit hun hart geprotesteerd tegen het voorgenomen stoppen van NPO Radio 6 Soul & Jazz. Maar op 12 november kwam ‘gewoon’ het bericht dat het station ‘in zijn huidige vorm’ per 1-1-16 stopt…

Oké, er komt een digitaal themakanaal. Oké, op werkdagen kun je daar tussen 19.00 en 23.00 uur gepresenteerde programma’s luisteren. Oké, Radio 2 gaat aandacht aan soul en jazz besteden. Oké, de Zwarte lijst blijft, net als ‘brede aandacht en coverage’ voor North Sea Jazz.

Ik moet nog heel erg aan het idee wennen – en dan druk ik mij zeer mild uit.

Waar zal het radiotalent, de kennis en de liefde voor deze muziekstijl van een Winfried Baijens, een Mijke van Wijk, een Leo Blokhuis, een Tuffie Vos, een Frank Jochemsen, een Edwin Rutten, een Co de Kloet, een  [ vul hier je eigen fav S&J-dj in ]  nu een thuis vinden?

Angelique Houtveen neemt haar Soul Power mee naar FunX – hopelijk wordt dit gauw een lijstje met namen + stations!

Wat vooraf ging:

Op 5 maart werd bekend dat de directie van de publieke omroep van plan is om per 1-1-16 Radio 6 Soul&Jazz op te heffen.

Als reactie kwamen er een petitie ‘Radio 6 moet blijven‘ en een supportpage op facebook.

De luistercijfers stegen – in september en oktober zelfs naar een all time high!

Friends of NPO Radio 6 namen een protestlied op: Don’t take away the music

Tweede Pinksterdag was er een benefietconcert in het Vondelpark, onder het motto KEEP THE Soul&Jazz ALIVE, met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en een top-line up van Nederlandse jazz-artiesten. Kijk zelf maar !!

Luisteraars en kijkers waren via Radio 6 heel dicht bij NSJF 2015 – mooiste optreden in de live lounge: Jarrod Lawson – Gotta keep (hope!).

Op 8 oktober werden er 7 Radio 6 Soul en Jazz Awards uitgereikt.

Prachtuitspraak van Michelle David, van de Album Award winnende Gospel Sessions:

“I can truly say: thank you God, if it wasn’t for God, there wouldn’t be gospel.”

Wilt u mijn talent inzetten, belt of mailt u dan gerust. Ik kijk uit naar het contact en de samenwerking.