Iepencentjes

11 mei was ik in Amsterdam. Een uitgeverij waarvoor ik als freelancer werk was verhuisd en hield open huis. Het was een prachtige dag, de zon zorgde voor de house warming en allerhande relaties deden de rest, zo ook ik een beetje. Ik stapte uit de tram en tikte het adres in op m’n telefoon. Ah, het was maar een halve straat verder. Terwijl ik m’n telefoon weer opborg, zoefde er achter me een taxi over de trambaan. Ik keek hem na en zag er een wolk frutseltjes achteraan wervelen. Ze dwarrelden weer neer. Langs de stoeprand lag het vol frutseltjes. Ze waren heel lichtbruin, bijna transparant, met een iets donkerder bruin puntje in het midden. Het leken bloesemblaadjes, maar dan droger.

Bij elke auto die voorbij reed, stoven ze weer de lucht in. Toen hoorde ik hoe dat ritselde, ondanks alle kabaal van de stad. Alsof ik in een geluidsdichte bubbel wandelde, met daarbinnen alleen dat bescheiden, ontroerende geluid. Het ritselde lente in Amsterdam!

Na twee geplande en drie ongeplande ontmoetingen bij de uitgeverij, stapte ik weer in de tram. Ik schoof naast een mevrouw, die me vriendelijk groette: ‘Wát een mooie dag, hè?’ ‘Heerlijk, zeker met al die dwarrelende frutseltjes erbij. Weet u van wat voor bomen die komen?’

Ze dacht van elzen. Toen stopten we bij haar halte. ‘Fijne zomeravond!’ ‘Insgelijks!’ Een gesprekje van niks, maar ik zat met zó’n smile op m’n gezicht.

In de trein naar huis googelde ik: kwamen die frutsels wel van elzen? elzenkatjes zien er toch meer uit als dennenappeltjes? Eerst lukte het me niet het antwoord te vinden. Ja, wél dat het niet van elzen was, maar niet waarvan dan wel. Tot ik dacht: Doe ’s gek, en, wilde gok, ‘dwarrelende zaadjes Amsterdam’ intikte. Bingo: bovenaan de zoekresultaten een artikel uit het Parool – natuurlijk! Met als kop: Stad de komende tijd in de ban van dwarrelende iepenzaadjes. Nou já zeg, letterlijk! Het stuk schrijft over ‘flinterdunne schilfertjes’, over ‘iepencentjes’ – prachtig woord! – en over ‘iepenconfetti’. Op een pagina van een Rotterdamse site vond ik dat iepencentjes in vroeger tijden verzameld werden om tijdens heugelijke gebeurtenissen als confetti gebruikt te worden. Dat kwam dan weer mooi uit voor de heugelijke Rotterdamse gebeurtenis op 14 mei 2017!

 

© tekst & beeld: njb)

Wilt u mijn talent inzetten, belt of mailt u dan gerust. Ik kijk uit naar het contact en de samenwerking.