Chauffeurs

Met de trein naar Utrecht, voor de presentatie van een boekje waarvan ik de eindredactie heb gedaan. Verder de stad in met de bus. Hé, hij neemt een andere route, dwars over Kanaleneiland, door de Kanaalstraat en de Laan van Nieuw Guinea.
Tegenover me zitten twee vrouwen.
‘Moet je zien, hoeveel groentewinkels er in deze straat zijn, bijna op elke hoek…’
‘De hele buurt zal hier wel boodschappen doen.’
Ouderwets schuingezette kisten vol fruit. Vrolijk gezicht.
Volgende halte. Een vrouw met een kinderwagen stapt in, Zuid-Amerikaans uiterlijk, geen hoofddoek, als dat ertoe doet.
‘Wilt u die wagen inklappen.’
‘Inklappen? Waarom?’
‘Omdat ik het zeg.’
‘Zal ik anders liever achterin instappen?’
‘Nee, inklappen, of je gaat niet mee.’
‘Maar waarom?’
‘Omdat ik het zeg. Of je klapt hem in, of je gaat niet mee.’
De chauffeur klinkt steeds autoritairder, de vrouw steeds meer verbouwereerd. Dan trekt ze de wagen resoluut naar achteren en stapt terug op de stoep. ‘Racist,’ roept ze nog. De chauffeur lacht spottend: ‘Ja hoor, ik ben een racist.’

Niemand zegt iets.

Op het station was een vrouw met een tweelingwagen achterin ingestapt, jeans, wijd overhemd, geverfd haar, zonnehoedje – als dat er iets toe doet. Staat zij er nog? Waarom ben ik niet ook uitgestapt? Ik weet niet veel méér te verzinnen dan dat ik niet weet hoever het nog lopen is naar waar ik moet zijn. Alleen maar bang om te laat te komen.

Zelfde lijn, terugweg. Nu zie ik zelfs halve watermeloenen tussen het fruit. Dan klinkt het geluid van een microfoon die wordt aangezet. De chauffeur (een vrouw, als dat er iets toe doet) roept om: ‘Dames en heren, wilt u even doorlopen alstublieft, dan kan deze mevrouw ook mee.’ Welke mevrouw kan ik niet zien, maar nieuwsgierig ben ik wel. Op het station stapt ze uit. Een vrouw met een buggy – met hoofddoek, in jellaba, als dat er iets toe doet.

In mijn tas heb ik het boekje Verder dan dialoog. Een handreiking voor dialooggroepen. Het gaat over interreligieuze dialoog in Nederland en is uitgegeven door het Bezinningscentrum van de Protestantse Kerk.

Misschien kunnen de chauffeurs van Connexxion eens een intraculturele dialoog met elkaar voeren.

© NJB
Foto: iStockphoto

Wilt u mijn talent inzetten, belt of mailt u dan gerust. Ik kijk uit naar het contact en de samenwerking.